Melanoma

006 - MelanomaA melanoma (pigmentsejtes rák) a bőr festéktermelő sejtjeiből (melanocitákból) kiinduló bőrrák. A melanociták pigmenttermelő sejtek, melyek a bőr jellegzetes színét adják. A napfény a melanocitákat több melanin (a bőr sötétedéséért felelős színanyag) termelésére serkenti. Ugyanakkor növeli a melanoma kialakulásának kockázatát is. A melanoma az ép, többnyire a napfénynek kitett bőrön jelentkező új, kis festékes növedékként kezdődhet, vagy kialakulhat már fennálló festékes anyajegyekből. Néha családokban halmozottan jelentkezik. A melamona gyorsan áttétet ad a test távolabbi részeibe (rosszindulatú), ahol tovább növekszik, és roncsolja a szöveteket.

A melanoma különböző megjelenésű lehet. Néha lapos, szabálytan, barna foltként tűnik fel, mely apró fekete pettyeket tartalmaz. Mások kiemelkedő, barna elváltozásként, mely vörös, fekete vagy kék pontokkal tarkított. Előfordul, hogy tömött, fekete vagy szürke csomóként jelenik meg. Új anyajegy kialakulása, vagy már meglévő anyajegy kinézetének megváltozása – mint a növekedés (különösen, ha szabálytalan a szegélye), a sötétebbé válás, a gyulladás, a foltos színváltozás, a vérzés, a kifekélyesedés, a viszketés, vagy a fájdalom – a melanoma lehetséges veszélyére figyelmeztető jel.

A növedékeket rendszerint teljes mértékben eltávolítják. A kivett szövet mikroszkópos vizsgálatával állapítják meg, hogy a növedék valóban melanoma-e, s ha igen, akkor vajon az egész tumort eltávolították-e. Sok esetben a szövettani vizsgálatra küldött, eltávolított pigmentált szövetszaporulat nem melanoma, hanem egyszerű anyajegy. Jobb azonban egy ártalmatlan anyajegyet eltávolítani, mint egy rosszindulatú daganatot növekedni hagyni.

Minél felületesebb a melanoma, annál nagyobb a sebészi eltávolítás utáni gyógyulás esélye. A legkoraibb, legfelszínesebb melanomákat gyakorlatilag 100%-ban meg lehet gyógyítani. Ha a tumor mélyebbre terjedt a bőrben, valószínű, hogy áttétet adott a nyirok- és vérereken át. Az áttétes melanoma gyakorta halálos kimenetelű. A betegség lefolyása nagyon változó, és részben a szervezet immunvédekezésétől függ.