Ajakherpesz

003 - AjakherpesA herpes simplex vírus (HSV) fertőzés a bőrön és a nyálkahártyákon idéz elő ismétlődő jelleggel kicsi, fájdalmas, folyadékkal telt hólyagokat. A fertőzés átadható a bőrelváltozások közvetlen érintésével, és néha az idülten fertőzött emberek szájáról a fellángolások közötti (tünetmentes) időszakokban. A HSV-fertőzés apró hólyagokat okoz a bőrön és a nyálkahártyákon.

Miután a hólyagosodás (erupció) lezajlott, a vírus, szunnyadó (látens) állapotban marad abban az idegsejtcsoportban (ganglionban), amelyik a fertőzött területet idegekkel ellátja. A vírus időről időre újra működésbe lép, szaporodni kezd, és az idegrostokon eljut a bőrhöz – és ott hólyagokat kelt ugyanazon bőrterületen, ahol korábban. A vírus olykor megjelenhet a bőrön vagy a nyálkahártyákon akkor is, amikor ott hólyag nem mutatkozik. Látens HSV-fertőzés fellángolását (reaktiváció) az ajkakon kiválthatja láz, havi vérzés, érzelmi megrázkódtatás vagy a védekezőrendszer gyengülése. Ajakherpeszes epizódot előidézhet testi sérülés, például fogászati beavatkozás vagy az ajkakat érő túlságosan erős napsugárzás.

A kiváltó ok gyakran nem is ismert. A szájban az első HSV-fertőzés általában a szájüreg nyálkahártyáján kelt fekélyeket (gingivosztomatitisz herpetika). Egyidejűleg a beteg rendszerint rosszul érzi magát, láza, fejfájása és testszerte fájdalmai vannak. A szájban 10-14 napig tartanak a fekélyek, és sokszor nagyon súlyosak, az evést és az ivást roppantul kellemetlenné teszik. Olykor a szájüregben zajló első fertőzés egyetlen tünete az íny duzzanata; néha pedig semmilyen tünet nincs. A herpeszes gingivosztomatitisz leginkább gyermekek betegsége.A száj HSV-fertőzésének fellángolása az ajakherpesz. Jellemzően az ajkak sebesednek ki. Az ajakherpeszes epizód kezdetekor bizsergés érezhető az érintett helyen, mely néhány perctől pár óráig tarthat, majd ezt vörösség és duzzanat követi.

Többnyire folyadékkal telt hólyagok képződnek, és felszakadva kifekélyesednek. A fekélyeken hamar var keletkezik. Egy hét múlva a var leesik, és a fellángolásnak vége. Kevésbé gyakori, hogy a bizsergés és a vörösség nyomán nem alakulnak ki hólyagok. Olykor herpeszes sebekből álló kis csomók képződnek az ínyen vagy a szájpadláson; ezek is körülbelül egy hétig tartanak, majd elmúlnak. A kezelésben különböző kenőcsök, a herpeszvírusok szaporodását gátló gyógyszerek mellett kis energiájú lézerfénnyel vagy elektromos árammal történő otthoni kezelés is lehetséges.