Acne

002 - AcneAz akne gyakori bőrbetegség, amelyben pattanások alakulnak ki az arcon és a felsőtesten.Az akne a hormonok, a faggyú és a baktériumok kölcsönhatásának következtében kialakuló jelenség, amely a szőrtüszők gyulladását okozza. Többnyire az arcon, a mellkas felső területén, a vállakon és a háton jelenik meg, és pattanások, ciszták, néha tályogok jellemzik. Mind a ciszták, mind a tályogok gennyel teli tasakok, azzal a különbséggel, hogy a tályogok némileg nagyobbak és mélyebbek. A faggyúmirigyek, melyek olajos anyagot (faggyút) választanak ki, a bőr középső rétegében, a dermiszben helyezkednek el. Ezek a mirigyek a szőrtüszőkhöz kapcsolódnak. A faggyú az elhalt bőrsejtekkel együtt a faggyúmirigyből és a szőrtüszőből a pórusokon keresztül tör a bőrfelszínre.

Akne akkor jön létre, mikor a beszáradt faggyú, a levált hámsejtek és a baktériumok együtt töltik ki a szőrtüszőt, és elzárják a faggyú ürülésének útját a pórusokon át. Ha az elzáródás nem teljes, fekete mitesszer (nyílt komedo) látható, ha teljes, akkor fehér (zárt komedo). Az elzáródott, faggyúval kitöltött szőrtüsző elősegíti a Propionibacterium acnes túlzott elszaporodását (ez a baktérium normális állapotban is jelen van a szőrtüszőben). Ezek a kórokozók a faggyúban lévő zsírokat lebontva bőrirritációt okoznak. Az így eredményezett gyulladás és fertőzés hozza létre a bőr elváltozásait, melyeket pattanásként ismerünk. Ha a fertőzés súlyosbodik, tályog képződhet, mely a bőrbe betörve további gyulladást okoz.

Akne elsősorban serdülőkorban jelenik meg, amikor az emelkedő hormonszint – főleg az androgének, például a tesztoszteron – a faggyúmirigyek fokozott működését eredményezi. Mire az egyén eléri a húszas évei elejét, hormontermelése stabilizálódik, és a pattanások általában eltűnnek. Más, hormonális változással járó állapotok szintén akne kialakulásához vezethetnek. Például fiatal nőkön minden egyes menstruációs ciklusban megjelenhetnek, terhesség alatt pedig elmúlhatnak vagy nagymértékben rosszabbodhatnak.

Bizonyos gyógyszerek – elsősorban a kortikoszteroidok és az anabolikus szteroidok – a faggyúmirigyek működésének serkentésével aknét okozhatnak. Egyes kozmetikumok a pórusok elzárása révén súlyosbíthatják az aknét. A látható tünetek esztétikailag igencsak zavaróak, ezért viselőjük életét megkeserítik. Problémát jelent a társas kapcsolatok kialakításában, akár a munkavállalásban is. A pattanások legnagyobb veszélye azonban a hegek kialakulása, melyek megelőzése szempontjából a legfontosabb az, hogy mielőbb szakemberhez forduljunk.