Verejtékezés

deodorantTestünk verejtékmirigyei a hőszabályozásban játszanak fontos szerepet: a verejték párolgásakor a testfelület lehűl. A verejtéktermelés idegi szabályozás alatt áll, ezért “izzadunk le” stresszhatásra, illetve szorongó embereken ezért gyakoribb az állandó, kórosan fokozott verejtékezés.

Általában specifikus ok nem mutatható ki a hátterében, bár vannak olyan betegségek, melyek kiválthatják, mint a pajzsmirigy-túlműködés, az alacsony vércukorszint. Az idegrendszer verejtéktermelést szabályozó részének zavara is okozhatja. Gerincsérülésben, vagy a gerincet érintő betegségben szenvedőknél is előfordulhat. A fokozottan verejtékező emberek nyugtalanok az állapotuk miatt.
Ez a nyugtalanság gyakran még ront a helyzetükön. A talpon van a legtöbb verejtékmirigy, ezt követi a homlok és a tenyér. A fokozott izzadás nemcsak szociális kapcsolatainkban kellemetlen (kézfogás), károsíthatja a ruházatot, cipőt, sőt, egyes bőrbetegségek kialakulásának is kedvez.
Így különösen gyakori a láb gombás fertőzése, a vírusos szemölcsök kialakulása a talpon és a tenyéren, vagy a kézekzema. Súlyos, krónikus izzadás az érintett bőrterületet fehérré, ráncossá és repedezetté teheti. Előfordul, hogy vörössé és gyulladttá válik itt a bőr. Az érintett bőrterületek szaga olykor kellemetlen (bromhidrózis), ezt a verejtéket lebontó – normálisan a bőrön élő – baktériumok és gombák okozzák.