A bőr öregedése

001 - Bőr ÖregedéseA bőr felelős a szervezet napsugárzás elleni védelméért. Az ibolyántúli fény (ultraibolya fény, más jelöléssel UV) ugyan emberi szemmel nem érzékelhető, de a napfénynek azon alkotóeleme, mely a legnagyobb hatással van a bőrre. Az UV fénynek a hullámhosszúságtól függően három típusa van, az ultraibolya-A (UVA), ultraibolya-B (UVB) és az ultraibolya-C (UVC) komponens. Az ultraibolya fény kis mennyiségben jótékony hatású, mert a szervezet D-vitamin termeléséhez járul hozzá. Nagyobb dózisban viszont károsítja a DNS-t (a szervezet génállományát), és módosítja a sejtekben előállított kémiai vegyületek mennyiségét és minőségét. UV fény hatására a folsav lebomolhat, így fehérbőrű emberek szervezetében folsav hiány jöhet létre.

Ugyan az UVA sugárzás a bőr mélyebb rétegeibe hatol, mégis az UVB sugárzás felelős az UV fény által okozott bőrkárosodások kétharmadáért, például a bőr lebarnulásáért, a nap okozta leégésért, a korai bőröregedésért, a bőrráncosodásért és a bőrrákért. Az UV sugárzás délelőtt 10 és délután 3 óra között, nyáron és nagyobb tengerszint feletti magasságon intenzívebb. A bőr UV sugárzás hatására meghatározott változásokon megy keresztül, azért, hogy a károsító hatásokat kiküszöbölje.

Az UV fény bőrbe behatolása ellen a felhám (a bőr legfelső rétege) megvastagodik. A melanocitákban (bőrfestéket termelő sejtekben) fokozódik a melanin termelődése, ezért a bőr besötétedik, barnává válik. A melanin elnyeli az UV sugarak energiáját, és megakadályozza azok mélyebb rétegekbe hatolását. A napsugárzás a bőr korai öregedését okozza. Az ultraibolya sugárzás felelős mind a finom, mind pedig a durva ráncok kialakulásáért; a szokatlan bőrelszíneződésekért; a barna és vörös foltokért; a napnak kitett területek kérges, érdes bőrszerkezetért. Bár a fehér bőrű emberek bőre a legérzékenyebb, tartós napfény-hatás esetén mindenki bőre átalakul. Ha az Ön bőre korábban hosszantartó UV-hatásnak volt kitéve (ismétlődően, hosszú időn keresztül tartózkodott napon), vagy a bőre fokozottan érzékeny az intenzív UV-sugárzásra, esetleg az átlagosnál többet szoláriumozott, minden bizonnyal számolnia kell a bőr fény okozta öregedésével (photoaging).

Ennek legszembetűnőbb jelei, melyek már a 30-as életévektől, önállóan vagy együttesen jelenhetnek meg: a finom, majd mélyebb ráncok, a színbeli eltérések (pigmentfoltok), apró értágulatok, esetleg állandósuló bőrvörösség, tág pórusok. A bőr felületén jóindulatú növedékek, rákmegelőző állapotok, vagy esetleg rosszindulatú szövetburjánzások jelenhetnek meg. E tünetek idővel egyre kifejezettebbé válhatnak, s a rugalmasság csökkenése, a bőr petyhüdtté válása kíséri a folyamatot. Ha Ön a későbbiekben tartózkodik a napfénytől és fényvédőkrémet használ, a leégést megelőzheti, s a bőr további öregedését lelassíthatja. A bőr fény okozta öregedése azonban tovább folytatódik: bőrünk tehát nem felejt.