Medical Peeling

Savas-hamlasztas-Tanfolyam copy

Anti-Aging medical Peeling – AHA Savas Hámlasztás
Mi is az AHA kezelés a kozmetikában?

A bőr élettani tulajdonsága, hogy folyamatosan új sejteket termel. Még pedig olyan formában, hogy az alsóbb rétegekben keletkező új sejtek a bőr felszíne felé vándorolnak, közben fokozatosan elhalnak, kiszáradnak majd normál esetben leválnak hámlás formájában. Ez a hámlási folyamat viszonylag kevés embernél zajlik le tökéletes formában. Ennek számos oka lehet, (mint például hormonális hatás a tinédzserkorban) ami a faggyúmirigyek eltömődéséhez vezethet. Ennek következtében a faggyú nem képes a bőr felszínére ürülni, ami egyrészt számos mitesszer és pattanás kialakulásához vezet. A bőr megvastagodik, a bőrlégzés pang, akadályozottá válik a tápanyagfelvétel, ezért a sejtosztódás és a regenerációs folyamatok is lelassulnak. Másrészt mivel a faggyúnak fontos szerepe van a bőr felszínén elhelyezkedő hidrolipid védőréteg kialakításában, arcunk ellenállóképessége is jelentősen csökken. Ezen esetekben fontos a bőrlégzés helyreállítása, és az elhalt, elszarusodott hámréteg eltávolítása.

Ennek megoldására a kozmetikában AHA vagy más néven alpha-hidroxi acid savakat használhatunk. Ezek előfordulása főként gyümölcsökben gyakori.

Hatásuk a bőrre:

Hámlasztó, depigmentáló, pórusösszehúzó, tonizáló.

Lehetőséget biztosítanak a bőr gyorsabb anyagcseréjére, mivel a hámlasztás során a szaruréteget a kitűzött céltól függően elvékonyítjuk, növelve annak hidratáltságát és elaszticitását.

3 fajtája ismeretes:

 • koptatás,
 • felszíni hámlasztás,
 • mélyhámlasztás.

A koptatás kizárólag a szaruréteg (stratum corneum) felső rétegét érinti, segíti a diszjunktum rész leválását, érintve a kompaktum részt. Leginkább a bőr felfrissítésére, tonizálására, hatóanyag gyorsabb felszívódása érdekében alkalmazzák. Fáradt, idősödő érzékeny bőrök esetébe, illetve különböző gépi kezelések megelőző fázisaként. (Pl.: ultrahang, mezoterápia)

Felszíni hámlasztásnál a szaruréteg felsőbb rétegei érintettek. Itt a kezelés célja a jobb hatóanyagbevitel mellett, a felszíni ráncok redukálása, és a különböző okokból keletkezett pigmentfoltok halványítása, koptatása. A fokozott festékezettség (hiperpigmentáció) kialakulásának okaitól jelentősen függ a hámlasztás sikere. A pigmentfoltok kialakulásának számos oka lehet. Megkülönböztethetünk terhességi májfoltot, hormonzavarok okozta májfoltot, emésztőrendszer okozta májfoltot valamint eróziós hatások kiváltotta cloasmat, sugár illetve vegyi hatások okozta májfoltot.

5195_peeling
Fontos!  Kozmetikus kizárólag korpázó hámlást idézhet elő.

Mélyhámlasztást kizárólag ORVOS végezhet! Ezért a kozmetikus a májfoltok teljes eltűntetését nem ígérheti, mivel ezek a degenerált, túlműködött festékképző sejtek (melanociták) elhelyezkedése a bazális rétegben (Stratum Basale) van. Ahhoz, hogy a májfoltot teljesen el tudjuk tüntetni, már komolyabb, lemezes hámlásra van szükség, ami másodfokú égésnek felel meg. Itt ugyanis a hám és az irharéteget kell szétválasztani egymástól, (lásd nagy savós bulla, hólyag esetében) leválasztva az ún. beteg sejteket az egészséges, a DNS-ükben nem sérült sejtek újraosztódásra való kényszerítésével.

A sav erősségének kiválasztása tehát számos tényező figyelembe vétele mellett történik. A bőr tonizálására, a jobb felszívóképesség eléréséhez, gépi kezelések elé az 5%-os Glikolsavat alkalmazunk. Gyakorisága esetenként eltérő.

Az ősztől télig végezhető hámlasztás kúraszerűen történik. Itt már 10-35%-os töménységekkel dolgozunk.

Orvosi alkalmazásnál nem ritka a 4o-7o%-os koncentrációk alkalmazása.

A hámlasztás gyakorisága és töménysége sok tényező függvénye – a vendég neme (a férfiak bőre átlagosan 2o%-kal vastagabb), kora, bőrtípusa, valamint a panaszok jellege, egyéni érzékenységek.

Hámlasztásos kúrát kizárólag ősztől tavaszig végzünk, ennek legfőbb oka, hogy a levékonyodott bőr nem képes visszaverni a káros UV sugarakat, így a hámlasztás idején fokozott fényvédelem (használjunk 50+-os bőrtípusnak megfelelő fényvédő szereket) szükséges.

Savas_Hamlasztas_Kep copy

A hámlasztás során leggyakrabban használt savak:

1. Almasav – COOH(CHOH)CH2COOH Hidroxi-borostyánkősav
Főként éretlen almákban fordul elő

2. Borkősav – COOH(CHOH)2COOH
Pezsgőfürdő készítésére, pórusösszehúzó készítményekben találjuk

3. Citromsav – C3H4(OH)(COOH)3
Összehúzó, tonizáló hatása miatt arcvizekben, savanyú krémekben találjuk.

4. Glikolsav – CH2(OH)COOH Hidroxi ecetsav
A kozmetikai iparban megbízhatóan alkalmazott hámlasztó szer

5. Tejsav – CH3CH(OH)COOH
Keratolitikus, szaruoldó hatása miatt, tyúkszemirtó szerekben fordul elő. Az élő bőrt nem támadja meg. Szeplő elleni készítményekben, arcvizekben van jelen.

6. C-vitamin – aszkorbinsav
Egyik legfontosabb vitaminunk, zöld növényi részekben, citrom, paprika, zöldség és gyümölcsfélékben találjuk. Halványításra használjuk.

7. Szalicilsav C6H4(OH)COOH
Fűzfában , nyírfában lelhető fel. Konzerválásra, hajszeszek, krémek készítésére használjuk. Kis mennyiségben hámképző(keratoplasztikus), nagy mennyiségben hámoldó(keratolitikus), tyúkszemek illetve bőrkeményedések kezelésére alkalmas.

Kinek, mikor ajánlott ez a fajta kezelés, indikációk:

 • Pigmetnfoltok , hegek kezelése
 • Hidratálásra, regenerációra
 • Ráncok kezelésére
 • Photoageing (napfény okozta bőröregedés)
 • Idősödő bőr hatékony kezelése
 • A kollagén és elasztikus rostok roncsolódásának kezelése

Kezelés előtt 1héttel tudnivalók:

 • Szőrtelenítés, borotválkozás, dörzsölő hatású anyagok használata a kezelés előtt 1 héttel kerülendő
 • A bőrt ne tegyük ki túlzott napsugárzásnak, vagy UV sugárnak, egyéb hősugárzásnak
 • A kezelést smink vagy parfüm használata nélkül végezzük

Kontraindikációk-ellenjavalat:

 • A bőrön található gyulladás, seb esetén
 • Terhesség, szoptatás ideje alatt
 • Isotretinion tartalmú gyógyszerkészítmény fél éven belüli szedése
 • Herpesz vírus, meglévő bőrbetegség estén
 • Depresszió, antidepresszáns kúra estén
 • Retinolsav tartalmú kozmetikai szerek használatakor a kezelést megelőz néhány hét során

Ne felejtsük el ezt a kezelést követően fontos utókezelés a fényvédelem!